ادای احترام به شهدای ایرباس
ادای احترام به شهدای هواپیمایی ایرباس
تابان گراش: در تاریخ ۱۲ تیر ۱۴۰۲ همزمان با سالگرد شهادت مسافران هواپیمایی ایرباس، فرماندار، فرمانده سپاه، فرمانده نیروی انتظامی، شهردار، اعضای شورای شهر، مسئولین: بنیاد شهید، هلال احمر، آموزش و پرورش، دانشگاه آزاد و….با حضور در گلزار شهدای گراش و نثار فاتحه و شاخه گل به ۱۱ تن از شهدای گراشی حادثه سرنگونی هواپیمای ایرباس به دست آمریکار جنایتکار، ادای احترام کردند.
دوازدهم تیر سال ۱۳۶۷، هواپیمای مسافربری ایرباس ایران که از بندرعباس عازم دبی بود، در نزدیکی جزیره هنگام مورد حمله ناو آمریکایی مستقر در آبهای خلیج فارس قرار گرفت و سقوط کرد. این هواپیما حامل بیش از ۲۹۰ مسافر و خدمه بود که همگی به شهادت رسیدند.
در میان سرنشینان هواپیما، ۱۱ مسافر اهل گراش و یک نفر اهل خلیلی بودند که ۹ نفر از یک خانواده، شهید شدند.
اسامی شهدا:
شهیدان فاطمه نسا اژدهایی مادر خانواده، به همراه همسرش امید بندی و فرزندانش، مجید، محمود، محمد و حسن، شهناز، معصومه، اعظم بندی اعضای یک خانواده بودند.
شهید شهربانو اژدهایی خواهر همسر شهید بندی و شهید محمدعلی خدادادی از دیگر شهدای هواپیمایی گراش هستند که خون آنها دریای نیلگون خلیج فارس را رنگین کرد.
این هواپیمای مسافربری در همان راه هوایی تجاری تأیید شدهاش در حال پرواز بوده و خود را نیز در فرکانسهای کنترل ترافیک هوایی به عنوان یک هواپیمای غیرنظامی معرفی کرده بود.
در ساعت ۱۰:۲۲ ناو جنگی وینسنس آمریکا که از یک مأموریت اسکورت برمیگشت و به حریم آب های ایران وارد شده بود، به دستور ناخدا ویلیام راجرز، فرمانده ناو وینسنس، موشک استاندارد ۲ را به سوی پرواز ۶۵۵ شلیک کرد. هواپیما از صفحه رادارهای زمینی محو شده و در آبهای خلیج فارس سقوط کرد.
پس از سقوط این هواپیما، هیچکدام از کشتیهای آمریکایی حاضر در منطقه اقدامی برای جستجوی بازماندگان و نجات آنها نمیکنند. به این ترتیب بیش از ۲۹۰ سرنشین این هواپیما که ۶۶ نفر از آنها کودک بودند همگی شهید می شوند.
یکی از خبرنگاران حاضر در صحنه در آن زمان نوشت : دمای هوا در طول روز، به بیش از ۵۰ درجهٔ سلسیوس میرسید. قطعات اجساد بهدلیل باقی ماندن در آب ورم کرده و حتی در تابوت جا نمیشدند. مسئولین ناچار شدند تا برای انتقال آنها از برانکاردهای توری استفاده کنند.
بهدلیل اصابت موشک دوم، ضمن پرتاب شدن مسافران به بیرونِ هواپیما، پوست سر و بدنِ آنها کَنده و گوشت بدن اکثر آنها نیز تکهتکه شده و در نهایت قطعات متلاشی شدهٔ بدن آنها در سطح وسیعی از دریا شناور شده بود. عملیات جستجو و جمع آوری اجساد و قطعات هواپیما ۵۵ روز طول کشید و…
جرج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا به جای عذرخواهی، به فرمانده و تمام سربازان ناو جنگی وینسنس پس از این حادثه، بهخاطر انجام این عمل جنایتکارانه مدال شجاعت داد . مدال نیروی دریایی آمریکا اغلب به کارهای قهرمانی یا خدمات شایسته داده میشود. بر اساس گفتههای شبکهٔ هیستوری، مدال مبارزه به کسانی داده میشد که میتوانستند با «سرعت و دقت آتش بگشایند»