۱۴۰۳/۰۹/۱۶

گراش، غایب بزرگ در ثبت میراث ناملموس

تابان: به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت:

تاکنون ۲۵ نوع از غذا‌ها و دسر‌ها و پیش غذا‌های بومی محلی استان فارس در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده است و قرار است در آینده نزدیک ۲۰ نوع دیگر از غذا‌ها و دسر‌های سنتی فارس به ثبت ملی برسد.


روانشاد گفت:

از جمله این غذا‌ها و دسر‌های ثبت شده عبارتند از: حلوای ارده، نان تابه‌ای داراب، آش ماش و رب انار ارسنجان، فالوده شیراز

وی در ادامه افزود:

شیربرنج، ماشک نرگسی، حلیم بادمجان، کوفته هلو، قنبرپلو و کلم پلو که بیشتر از شهرستان‌های لارستان، لامرد، ارسنجان، ایزدخواست و آباده و شیراز است؛ در دست اقدام برای ثبت ملی در دستور کار قرار دارند.

سوال این است که «شهرستان گراش» با این همه تنوع غذایی و دسرهای گوناگون، چه جایگاهی در فرایند ثبت آثار ناملموس و میراث معنوی دارد؟

آیا وقتی آثار دیرینه مردم گراش توسط دیگران به ثبت رسید، حسرت خوردن و سردادن آه و ناله، می تواند ثمری داشته باشد؟

دوست داران فرهنگ و آداب و رسوم(آثار معنوی) و آثار ناملموس باید با تشکیل پویش های مردمی، این خواسته را به مطالبه عمومی تبدیل کنند.

خوب است اداره میراث فرهنگی گراش از اقدامات و پیگیری های انجام شده در این زمینه، گزارشی را به افکار عمومی ارائه نماید. سایت تابان این آمادگی را دارد که این گزارش را منتشر کند.

بدون یک بررسی عمیق، می توان عجالتاً از آثار ناملموس در زمینه خوردنی‌ها که ظرفیت ثبت را دارند به شرح زیر نام برد:

۱- غذاهایی مثل: مهوه، برنج و خورشت(قیمه) گراشی، کباب گراشی(ماستی)، شله مختار، دِدُولِه (آش دندونی) پَپُلِس، آردَوِی آوِ، کشک و خئر، کتخ آو پیا و…

۲-نان های محلی مثل: تپتپی، لیتک، بالاتوه، تکنه، نون تُنیر، فطیر، اِشکا، پَلزی، نیننی، نون نازک (تیری)

۳-دسرهایی مثل: شربت فالوده، مقراضی، تَرَک، ساگِه، یخ دربهشت، چَنگال، مِگِه، زلیبی گراشی، کَتال و کَتلمه، زِهگره، دلبَره، کلوچه نمکی، کلوچه شکری، تفتو گراشی، نان پنجره ای، پشمک(حلوا)ارده ای، کوِئتَه و…

Avatar photo

taban

این ملک با یک سالن نمایش ۳۰ صندلی سالن آمفی تئاتر ۱۰۰ صندلی کامل است

0 دیدگاه

نوشتن دیدگاه

اخبار مرتبط