✍️ پاسخ دکتر درویشی به شبهات پیرامون شورای نگهبان
شورای نگهبان تأییدات و انتقادات
یه قلم: دکتر محمد هاشم درویشی/ مسئول دفتر شورای نگهبان در شهرستان گراش
تقریبا در تمامی کشورهای دمکراتیک و مردم سالاری که در آن انتخابات برگزار می شود، برای نظارت بر مراحل انتخابات، ساز و کارها یا نهادی هایی شیبه شورای نگهبان وجود دارد. هرچند با نام های مختلفی مثل : دادگاه قانون اساسی، دادگاه عالی عدالت، شورای قانون اساسی، دیوان عالی کشور، محکمه النقد و یا مجلس سنا و…
اما فارغ از نام و عناوین، این نهاد ها در اغلب کشورها دارای ویژگی ها و وظایف مشترکی به شرح زیرهستند :
▫️ قدرت ابطال نمایندگی یا ابطال انتخابات
▫️ استصوابی بودن نظارت (قدرت قضاوت و صدور رای نهایی)
▫️ عدم پاسخ گویی مرجع نظارتی به هیچ نهادی در مورد تصمیم اتخاذی
▫️ عام و فراگیر بودن نظارت (از ابتدای انتخابات تا پایان آن)
-با این حال عده ای در داخل کشور هم صدا با دشمنان اسلام و انقلاب ، اصل وجود شورای نگهبان را زیر سوال می برند که – درخوش بینانه ترین حالت – ناشی از عدم اطلاع آنان از مراجع ناظر بر انتخابات در سایر کشورها می دانیم.
عده ای نیز به حدود اختیارات و شیوه انتخاب اعضای آن انتقاد دارند که به این شبهات نیز پاسخ مناسب داده شده است و ما در اینجا مجال بیان آن ها نداریم و یادآوری آن را به وقت دیگری موکول می کنیم.
-خطاب ما در این یادداشت دوستانی هستند که از روی دلسوزی یا عدم اطلاع، به دلایلی شورای نگهبان را در مواردی ناکارآمد و ضعیف دانسته و عملکرد چندین ساله این نهاد مقدس را زیر سوال برده و آن را مبهم و نابسامان میپندارند.
اگر منصفانه و به دور از حب و بغض به رفتار و عملکرد این شورا نگریسته شود ضمن قبول بعضی اشتباهات طبیعی که برای هر مجموعه انسانی متصور است، به حق می بایست عملکرد این نهاد را «عادلانه» و «قانونی» دانست که حمایت قاطع امامین انقلاب اسلامی، موید این واقعیت است.
-وجود احتمالی اندک افراد مومن و انقلابی که نتوانسته اند نمره قبولی را از این نهاد دریافت دارند را باید به پای سهو و اشتباه و یا گزارشات خلاف واقع نهادهای نظارتی مربوطه گذاشت و به دور از جناح بندی های سیاسی دانست و در مقابل سیل کسانی که امروز در آن سوی مرزها هویت واقعی خود را آشکار نموده و به صراحت با اصل نظام و حتی حاکمیت اسلام به صورت علنی مخالفت نموده و بر ضد مردم و ایران عزیز فتننه انگیزی میکنند، گواه روشنی بر صحت تشخیص و عمل این نهاد ارزشی می باشد.
-کم نیستند افرادی که نظام اسلامی و ارگانهای مربوطه با سعه صدر و تساهل منطقی و اغماض و چشم پوشی از عملکرد نه چندان مثبت آنها در گذشته، مهر تایید را بر کارنامه خویش دیده اند ولی در اندک زمانی مسیر قهقرا پیموده و در باتلاق نفاق و دشمنی آشکار با نظام، سقوط کرده و این ذهنیت را در جامعه تقویت کرده اندکه این نهاد کارآیی و کارآمدی لازم را نداشته و آنگونه که باید در تشخیص صلاحیت افراد به خوبی عمل ننموده است و موجبات ورود افراد نالایق را به عرصه رقابت فراهم نموده است.
یادآوری نکاتی در این خصوص در این ایام میتواند در روشن شدن این شبهات و ابهامات تاثیر مثبت داشته باشد:
– واضح است که تشخیص توانمندی فردی و قابلیتهای ذاتی و تخصصی افراد در احراز صلاحیت ها آنچنان دخیل نبوده است چه آنکه این ویژگی توسط انتخاب کنندگان می بایست مورد دقت قرار گیرد
-نچه در تایید افراد تاثیرگذار بوده، عملکرد فعلی آنها بوده و گذشتههای دور ایشان و آنچه نهادهای امنیتی از آن بیاطلاع بوده و یا چشم پوشی کرده اند، قطعاً مد نظر قرار نگرفته است.
-وساطت و شفاعت بعضی صاحب نظران و بزرگان نیز در مواردی موجبات تایید صلاحیت داوطلبانی شده که شاید آنچنان توفیقی نداشته اند و این حمایت اسباب تایید آنها را فراهم نموده است.
-گاهی سالوسی و چرب زبانی و رفتار منافقانه بعضی نیز در صدور تاییدیه این شورا موثر بوده است.
-ناشناخته بودن بعضی افراد و نبود مستندات کافی در پرونده آنها و توجه به اصل برائت، گاهی سبب عبور بعضی افراد از فیلتر و صافی شورای نگهبان شده است.
-مهمتر از همه، آلودگی و انحراف بعضی افراد و مواجهه مردود آنها با چرب و شیرین زندگی دنیا و نبود ظرفیت کافی و حب شدید به مال و مقام و فرزند و گاهی نفوذ بیگانگان در رفتار خود یا خانواده و نزدیکان توانسته است گذشته آنها را تحت الشعاع قرار داده و آنها را از طریق هدایت و صلاح دور نماید. تاریخ گواه روشن و آشکاری بر وجود چنین افرادی در دوره های مختلف حتی در صدر اسلام بوده و طلحه و زبیر از بارزترین و غیر قابل انکارترین این نمونه افراد می باشند.
-با دقت در نکات ارائه شده کار سخت و طاقت فرسای اعضای محترم هیئتهای نظارت و شورای محترم نگهبان در تعیین صلاحیت داوطلبان انتخاباتهای مختلف و راز دفاع بزرگان از این نهاد انقلابی را آشکار میسازد.