حجاب نه یک رفتار شخصی، بلکه یک کنش اجتماعی و الزام قانونی است
حجاب نه یک رفتار شخصی، بلکه یک کنش اجتماعی و الزام قانونی است
«بخش دوم و پایانی »
به مناسبت روز عفاف و حجاب
استاد خسرو حسن زاده
چرا خانم های غیر مسلمان باید حجاب را رعایت کنند؟
مسلمین به حکم قرآن و حدیث و سنت رعایت پوشش بر آن ها واجب است (چه به شکل قانون در آمده باشد یا خیر). بانوان غیر مسلمان هم به «حکم قانون» باید حجاب مصوب و متعارف را رعایت کنند.مثل سایر قوانین که ملزم به رعایت آن هستند.
گفته شده وقتی اصل پذیرش دین آزادانه و بدون اجبار است«لا اکراه فی الدین» چگونه می توان در یک فرع دینی مثل حجاب قائل به اجبار شد؟
می توان گفت:
اولا: منظورآیه این است که چون دین و احکامش مطابق با فطرت انسانی است، اکراهی در پذیرش دین نیست.
ثانیاً: چون اساس دین ایمان و اعتقاد قلبی است و این امر جز با رضایت کامل قلبی حاصل نمی شود، نمی توان کسی را به پذیرش دین وادار کرد.
نکته: اما هیچ کدام از این دو به معنای مجازبودن عدم پذیرش دین توسط انسان نیست بلکه چون انسان موجودی مختار است پس عواقب انتخاب خود را هم باید بپذیرد.
ثالثا: برای انجام رفتار فردی و در محیط شخصی اجباری از طرف حکومت نیست ولی رفتاری که جنبه اجتماعی دارد حتماً باید طبق عرف، قانون و شرع صورت گیرد. حکومت هم موظف به اجرای حدود و قانون در جامعه است و حق بی تفاوتی ندارد.
چرا از مردم خواسته می شود در بحث بی حجابی ورود پیدا کنند؟
_بی تردید بی حجابی یکی ازمصادیق منکرات است که طبق نص صریح قرآن و روایات باید مردم وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را انجام دهند. البته وظیفه مردم در ممانعت از منکر بی حجابی مراتبی دارد که از قلبی شروع می شود سپس به مرحله زبانی ختم می شود.
_ مرحله عملی آن وظیفه حکومت است که باید با منکر برخورد بازدارنده و محکم صورت گیرد تا حریم اجتماع حفظ شود.