آیین «حلالیت طلبی» در گراش
🌐تابان گراش: یکی از آیینهای جالب مردم گراش که شاید از سایر مناطق پررنگ تر باشد،آیین «حلالیت طلبی» است. گو اینکه به خوبی از آموزههای اسلامی فهمیدهاند که «حق الناس» جز با ادا کردن دَین و حلالیت طلبی از صاحبحق، بخشوده نمیشود حتی از شهید.
«حق الناس» این قدر مهم است که حتی رسول خدا(ص) که معصوم هستند و قطعا هیچ حق الناسی به گردن ندارند،باز هم در آخرین روزهای عمر شریفشان در جمع مسلمین اعلام میکنند:
«هرکس به گردن من حقّی دارد، آن حق را از من مطالبه نماید تا ادا کنم و به قیامت موکول نشود»
🔸مردم گراش از دیرباز به هر مناسبتی مثل سفرهای زیارتی، خصوصاً روز «عید فطر» پس از پایان یک ماه روزه داری و بندگی خداوند، بعد از اقامه نماز عید، بایکدیگر دست داده و روبوسی میکنند و ضمن تبریک عید، از همدیگر «طلب حلالیت» می کنند، طرف مقابل نیز میگوید « حق و حلال خشُت » یعنی از ته قلب شما را بخشیدم و او نیز متقابلا طلب بخشش و حلالیت میکند.
✅چه خوب است این سنت حسنه به عنوان میراث معنوی روز به روز بیشتر تبلیغ شود و گسترش یابد و برای ثبت آن تلاش شود.
🔹احتمال بخشودگی «حق الله» بواسطه کریم و رحیم بودن خداوند بسیار زیاد است، به ویژه بعد از ماه مبارک رمضان. چنان که رسول مکرم اسلام(ص) فرمودند: « رمضان ماهى است که خداوند روزهاش را بر شما واجب کرده، هر کس آن ماه را از روى ایمان و امید به رحمت حق روزه بگیرد از گناهان خود بیرون رود همانند روزى که از مادر زائیده شده است»
اما حق الناس، کسی جز صاحب حق نمی تواند ببخشد.
پیامبر صلی الله علیه و آله در این زمینه فرمودند :
«مَنْ کانَت لَهُ مَظْلَمَهٌ لِاحَدٍ فَلْیتَحَلَّلْهُ مِنْه الْیوم قَبْلَ انْ لایکونَ دیناراً وَلا دِرْهَماً»
کسی که ظلمی به کسی کرده باید از او حلالیت بطلبد قبل از آنکه به دیاری منتقل شود که دینار و درهمی در آن وجود ندارد. و اگر دسترسی به او ندارد برای او طلب استغفار نماید.
💐فردا که روز عید فطر است، دل را به کرم خدا ببندید که انشاءالله خداوند در زمینه «حق الله» شما را بخشیده و با حلال بودی از کسانی که به گردن شما حقی دارند، «حق الناس» را هم تسویه حساب کنید.
▫️عکس از آرشیو گریشنا